Onze Focal Points in de landen van herkomst zijn essentieel bij het benaderen van gastinstellingen. Ze helpen bij het identificeren van prioritaire sectoren, onderhouden contacten met diaspora-experts over hun opdracht en faciliteren de implementatie en monitoring van CD4D2.
Napoleon Obaro Abakpa, Lagos, Nigeria
“In Lagos ben ik de tussenpersoon voor de gastinstellingen, de diaspora-experts en IOM’s coördinerende missie in Nederland. Mijn overleg met de gastinstellingen begint aan de top, met de ministeries als toezichthouders op de betreffende instellingen. Sommige ministeries kennen IOM al van andere projecten, wat het makkelijker maakt om de doelstellingen van het programma te introduceren. Daarna heeft het mijn voorkeur om de minister te ontmoeten, om institutionele steun voor het project te krijgen en het vergroot de zichtbaarheid van CD4D2. Vervolgens neem ik, op aanbeveling van de ministeries, contact op met de gastinstellingen die zich inzetten voor duurzame ontwikkeling en samen identificeren we wat ze nodig hebben.
Nigeria is zich sterk bewust van het potentieel van professionals uit de diaspora. Het staat hier volop in de belangstelling; diaspora dragen voor een groot deel bij aan de ontwikkeling van het land. Dit geeft ook een impuls aan circulaire migratie, wat wordt ondersteund door MATCH, een circulair mobiliteitsproject dat IOM uitvoert in vier EU-landen (Nederland, België, Luxemburg en Italië). In Nederland is de Netherlands-African Business Council (NABC) de projectpartner. MATCH stelt geschoolde kandidaten uit Nigeria (en Senegal) in staat om tijdelijk te werken in bedrijven in de deelnemende EU-landen die kampen met personeelstekorten. Zo kunnen ze hun vaardigheden in Europa opschalen, wat hun inzetbaarheid vergroot wanneer ze terugkeren naar Nigeria.
Op dit moment maakt Nigeria een enorme groei door in verschillende sectoren, zoals ICT. Andere focussectoren voor Nigeria zijn gezondheid en agritech wat mijn land minder afhankelijk zou moeten maken van olie. Voor CD4D2 voeren momenteel 6 diaspora-experts uit Nederland een opdracht uit, voornamelijk virtueel vanwege de pandemie. Online trainen zorgt voor uitdagingen; enerzijds zijn ze goedkoper omdat er niet wordt gereisd. Ook is het veel makkelijker om aan een training deel te nemen. De gastinstellingen blijven echter voorstander van fysieke opdrachten. Dus ik hoop dat we ze in de toekomst toch weer kunnen aanbieden.
Opvallend vind ik de impact van de opdrachten; de diaspora-experts zijn erg gemotiveerd om hun expertise te delen en de gastinstellingen zijn sterk betrokken omdat het project inspeelt op hun wensen. CD4D2 is een uitstekende manier om vaardigheden te ontwikkelen voor specifieke capaciteitsopbouw op het gebied van duurzame ontwikkeling. ”