“Ik ben op zoek naar een manier om van een invasieve plant af te komen met zo min mogelijk sociale en ecologische impact.”
Naam: Seleshi Getahun Yalew
Beroep/vakgebied: Onderzoeker TU Delft
Land van oorsprong: Ethiopië
Woont in Nederland sinds: 2008
Wist je dat in het belangrijkste meer van Ethiopië een plant zo extreem groeit dat het wateroppervlak bestaat uit een dikke groene deken? De waterhyacint is mooi om te zien, maar heeft desastreuze gevolgen voor de mensen die leven van visserij en landbouw. Seleshi Yalew is gespecialiseerd in watermanagement gericht op duurzame ontwikkeling en heeft al meerdere keren deelgenomen aan het CD4D-project van IOM.
Deze invasieve plant vormt een enorm gevaar voor het 84 kilometer lange Tanameer in Ethiopië. Het meer is de bron van de Blauwe Nijl en de waterhyacint treft dus ook landen als Soedan en Egypte die verder stroomafwaarts liggen. “Het gevaar van de enorme groei van deze plant wordt nog niet ingezien, hoewel het een groot gevaar betekent voor de mensen die in hun levensvoorziening worden bedreigd. Met geld van de Ethiopisch-Nederlandse gemeenschap heb ik een drone gekocht die de verspreiding van de plant volgt. De beelden van de drone hebben de overheid ervan overtuigd hoe serieus het probleem is.
‘’De oplossingen waar we nu naar kijken sluiten aan op de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties en moeten zo weinig mogelijk impact hebben op de omgeving en het milieu.“
‘’Hoe krijgen we deze invasieve plant weg zonder pesticiden te gebruiken? Misschien door natuurlijke vijanden in te zetten, zoals insecten? Deze middelen worden al ingezet maar hebben weinig effect. We bekijken ook of de planten een inkomstenbron kunnen zijn voor de bevolking; misschien door er tapijten of houtskool van te maken? Kun je inderdaad van een agressieve plant een grondstof maken als stabiele inkomstenbron voor de plaatselijke bevolking? Via de Nederlandse ambassade wil ik graag Nederlandse bedrijven hierbij betrekken. Ik zie mezelf duidelijk als intermediair: ik kan bedrijven informeren en zie dat als mijn uitdaging. Op deze manier hoop ik dat mijn bijdrage een grote impact kan hebben.”
“Ik zie mezelf duidelijk als intermediair: ik kan bedrijven informeren en zie dat als mijn uitdaging.”