“Goed onderwijs voor jongeren is essentieel, met perspectief op werk. Ik zie een grote rol weggelegd voor mensen met een Sierraleoonse achtergrond in Nederland die daaraan kunnen bijdragen.”
Naam: Abubakarr Bangura
Beroep: Consultant in ondernemerschap, ontwikkeling en diversiteit
Land van oorsprong: Sierra Leone
Woont in Nederland sinds: 1999
Abubakarr Bangura is bruggenbouwer tussen Nederland en Sierra Leone, waar hij vandaan komt. Hij woont en werkt in Tilburg, maar voelt zich thuis in beide landen en culturen.
Hij wordt al jaren door IOM uitgezonden; zijn opdracht bestaat uit het begeleiden van startende ondernemers met het opzetten van een succesvol bedrijf, onder andere via crowdfunding. De connectie tussen hem en de organisaties in Sierra Leone bleef bestaan en is eigenlijk alleen maar sterker geworden. Zijn passie is het opzetten van onderwijsprojecten voor jongeren waar ze de basis kunnen leggen voor ondernemerschap of een baan in sectoren waarin de overheid van Sierra Leone verder wil investeren: gezondheidszorg, onderwijs en landbouw.
Tijdens zijn deelname aan CD4D heeft hij twee succesvolle initiatieven opgezet. Zo hielp hij in Nederland bij het opzetten van het Sierra Leone Youth Initiative, een stichting die jongeren stimuleert om hun kwaliteiten in te zetten voor het land van herkomst. Een win-win voor iedereen: ze doen het goed in de Nederlandse maatschappij en ze zijn gemotiveerd om zich in te zetten voor Sierra Leone. Dat is precies waar het in het CD4D project om gaat.
Daarnaast heeft Abubakarr in Sierra Leone een sociale onderneming opgezet die ondernemerschap onder ambitieuze jongeren bevordert. Ook dit initiatief heeft een link met Nederland: in de opleiding wordt samengewerkt met de TU in Delft voor stages internationaal ondernemerschap. Inmiddels is er een structurele samenwerking tussen universiteiten in Sierra Leone en Nederland. Hierdoor gebruiken veel hogescholen in het land nu een onderwijsprogramma gericht op ondernemerschapsvaardigheden dat is opgezet samen met Nederlandse universiteiten.
Het meest recente project van Abubakarr is ook gericht op ondernemerschap. In dit project ondersteunt hij vrouwen in Sierra Leone die tassen produceren en verkoopt hij deze voor hen in Nederland via een online shop.
“Ik geloof in de kracht van diaspora: mensen met wortels in een ander land, maar die in Nederland wonen en werken. We bevinden ons in een unieke positie en dat moeten we ten volle benutten.”
fotografie door Kristie Wernink