Photo by Hisham Yahya Unsplash
Diaspora-experts dragen in verschillende sectoren bij aan het land van herkomst. Inmiddels hebben meer dan 300 CD4D opdrachten plaatsgevonden in 8 verschillende landen, waaronder in Irak. Een recente opdracht stond in het teken van de ontwikkeling van de privésector in de Koerdische regio van het land (KRI). Het CD4D team sprak met diaspora-expert Alex* over zijn passie om jongeren handvaten te geven om aan de slag te gaan in de wereld van het ondernemerschap.
“ik heb veel kennis van ondernemerschap. Het geeft me energie. Ik heb in Nederland ondernemingen gehad, ik ken mijn eigen cultuur heel goed, ik wilde uitdaging en complexiteit, dus daarom ligt het dicht bij mijn hart en vind ik het mooi om een bijdrage te kunnen leveren waar nodig” vertelt hij tijdens het gesprek.
Een eerdere ervaring in de Britse collegebanken wakkerde Alex’ interesse aan om bij te dragen aan de ontwikkeling van de privésector in zijn land van herkomst. “Ik weet nog dat ik in 2013 in London studeerde. Daar ging ik naar een lezing van een professor en die gaf aan dat in 2025 of 2030 ongeveer 50.000 hoogopgeleide jongeren in het Midden-Oosten zonder baan komen te zitten”. Alex vertelt dat dit met meerdere factoren te maken heeft, “maar de grootste factor blijft, daar kan je niet aan ontkomen: er is te weinig werk”.
CD4D gaf Alex de mogelijkheid om een rapport met aanbevelingen te schrijven in opdracht van een ministerie. Over zijn behaalde successen blijft hij terughoudend. “Voor mij is het pas succesvol als het echt geïmplementeerd wordt. Papier blijft papier – het leeft niet, het spreekt niet, communiceert niet – tenzij je het oppakt en er iets mee doet. Dus ik vind het mooi dat ik daar naartoe ben geweest, omdat je daar ook met mensen in gesprek gaat. Dat was mijn hoogtepunt”.
“Je merkte daar hoeveel behoefte er was aan persoonlijke ontwikkeling. En dat vind ik al een hele belangrijke vooruitgang”.
De diaspora-expert erkent dat een andere mindset tegenover ondernemerschap in de KRI nodig is voor een structurele maatschappelijke verandering. “Ondernemerschap is iets creëren wat nieuw is, maar ook zorgen dat er veel werkgelegenheid wordt gecreëerd”. Daarnaast benoemt hij dat persoonlijke ontwikkeling in de KRI op dit moment geen prioriteit kent. “Je hard skills en soft skills? Dat zijn je contacten. Je vader, oom, broer of zus die een hoge positie heeft. Die kan jou overal krijgen waar je maar wilt. Als je dat niet hebt kan je je tot in de eeuwigheid blijven ontwikkelen, maar je komt er niet”.
Toen hij met jongeren sprak viel hem op dat zij vaak het gevoel hadden dat hun toekomstperspectieven gelimiteerd zijn zonder de juiste contacten. Toch lijkt dit volgens hem tot een keerpunt te komen: “Je merkte daar hoeveel behoefte er was aan persoonlijke ontwikkeling. En dat vind ik al een hele belangrijke vooruitgang”.
Alex is gedreven en ziet mogelijkheden om kennisoverdracht en ontwikkeling in de toekomst verder te verbeteren. “Expertise is overal aanwezig, dat is de uitdaging niet. Alleen samen met elkaar zitten, kijken, doelen stellen, en daadwerkelijk impact maken; dat is denk ik de grootste uitdaging”.
*Om privacyredenen is de naam in dit interview gewijzigd.