Monitoren en evalueren zijn belangrijke onderdelen van het CD4D2 project. Door met eigen ogen te zien hoe de opdrachten in Irak, Nigeria en Somalië gaan en wat de impact is, kunnen we het project blijven verbeteren. Een bezoek geeft ons meer inzicht in de resultaten van het CD4D2 project en laat ons zien of de organisaties tevreden zijn met de bijdragen van diaspora-experts en de ondersteuning vanuit IOM. Binnen deze context ging onze CD4D2 collega Zia Gulam eerder dit jaar naar Irak om een kijkje te nemen bij de partnerorganisaties en diaspora-experts ter plaatse.
IOM ondersteunt de Irakese diaspora al sinds 2012 door middel van verschillende projecten. Sindsdien is er veel veranderd in Irak. De opkomst van IS teisterde het hele land, met name het noorden van Irak. Gelukkig zijn er sindsdien ook veel positieve ontwikkelingen in het land. De wederopbouw gaat razendsnel. Zia vertelt: “Erbil, de hoofdstad van de Koerdische Regio van Irak (KRI), is een van de snelst groeiende steden in Irak en het Midden- Oosten. De infrastructuur is veel beter geworden en er zijn meer kansen voor de inwoners om bedrijven op te zetten en te studeren. Ook de hoofdstad van Irak, Bagdad, wordt in rap tempo gemoderniseerd. Er worden nieuwe wegen aangelegd en moderne winkelcentra gebouwd. Er is meer werkgelegenheid en bedrijvigheid.”
CD4D2 richt zich in Irak voornamelijk op drie sectoren: migratiebestuur, onderwijs en de landbouw. Binnen deze sectoren werken we met verschillende organisaties waar diaspora-experts hun kennis delen, zoals het Ministerie van Migratie en Ontheemden, het Ministerie van Planning, het Ministerie van Arbeid en Sociale Zaken, het Ministerie van Onderwijs van de KRI, en het Ministerie van Landbouw van de KRI. Zia heeft tijdens zijn bezoek de contactpersonen en onze collega’s in Erbil en Bagdad ontmoet die nauw samenwerken met de diaspora-experts.
Zia kreeg tijdens zijn verblijf veel positieve feedback van de organisaties. Het Ministerie van Onderwijs van de KRI gaf bijvoorbeeld aan dat ze veel baat hadden bij een nieuw curriculum voor middelbare scholen dat door een van de diaspora-experts was ontwikkeld. Een ander goed voorbeeld is het “Happy Children, Happy Society” programma dat werd opgezet door CD4D Ambassadeur Soza Gaffaf. Dit initiatief biedt een lesprogramma voor psychologische ondersteuning aan leraren, ouders en kinderen.
Een leuke bijkomstigheid van het bezoek aan Irak was het uitproberen van de lokale keuken. Tijdens het eten van de smaakvolle rijst met verse yoghurt werden de bijdragen van diaspora-experts bij het Ministerie van Migratie en Ontheemden besproken met collega’s. Daarnaast kwam de impact van het pilotproject om de landbouwsector te innoveren aan bod. De lange termijn impact begint steeds zichtbaarder te worden omdat diaspora-experts gemotiveerd en betrokken blijven. Over alle succesverhalen praatten ze tijdens het diner nog lang verder.