Van 6 tot 16 juni kregen we bezoek van een delegatie van het Nigeriaanse Obafemi Awolowo University Teaching Hospital. We organiseerden dit bezoek samen met het KNCV Tuberculosefonds om kennisuitwisseling over tuberculose tussen het OAUTH en verschillende Nederlandse organisaties aan te moedigen. Samen hopen we hiermee een steentje bij te dragen aan een wereld zonder tuberculose.
De uitwisseling begon met een introductie op het IOM kantoor in Den Haag. Samen met het hoofd van de Nederlandse IOM missie en de contactpersoon bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken verwelkomden we de Nigeriaanse delegatie. We sloten de bijeenkomst af met een quiz. “Wat is de nationale kleur van Nederland?” “Oranje natuurlijk! We volgen het Nederlands elftal op de voet!” Na een leerzame middag vol online trainingen en een fotoserie voor het Vredespaleis kwam de eerste dag tot een eind.
De daaropvolgende dagen stonden in het teken van een bezoek aan het tuberculose behandelcentrum Beatrixoord in Haren en het RIVM in Bilthoven. “De organisaties werken erg gestructureerd. Het is goed om te zien dat er veel sociale steun voor patiënten met tuberculose is in Nederland”, liet iemand van de delegatie ons weten. Samen met personeel van KNCV, het Beatrixoord en het RIVM vond de delegatie manieren om tuberculosezorg in Nigeria te verbeteren. “De zorg in Nederland draait om de patiënt, wordt op de persoon afgestemd en is multidisciplinair. Dat zijn lessen die we mee naar Nigeria nemen”.
Naast alle informatieve excursies was er in het weekend tijd om in de Nederlandse cultuur te duiken. De delegatie nam foto’s langs de Amsterdamse grachten en waagde het zelfs om het hoogstandje van de Nederlandse keuken te proberen: bitterballen! Olayemi Fehintola verraste ons met haar opmerking “Ik denk dat dit het dichtst bij een Nigeriaans gerecht in de buurt komt”. We vonden het leuk om te horen dat ze een gevoel van thuis kreeg bij de Nederlandse snack.
Tijdens de tweede week stond een bezoek aan de tuberculose afdeling van de GGD in Amsterdam gepland. Hierbij werd duidelijk hoe verschillende partijen, waaronder lokale overheden en ziekenhuizen, efficiënt samenwerken en informatie uitwisselen om tuberculose te bestrijden. De intersectorale samenwerking is dan ook een van de geformuleerde lessen om mee naar Nigeria te nemen.
Op de laatste dag reflecteerden de delegatie en het KNCV-team op de tien dagen in Nederland en ze formuleerden een actieplan. Ze spraken onder andere over datageneratie, het belang van nieuwe wetten en ondersteuning voor patiënten, toekomstige samenwerkingen en een strategie om de capaciteit van het OAUTH op de bouwen. We brachten tot slot gezamenlijk een bezoek aan de Nigeriaanse ambassade in Den Haag, waar we warm werden ontvangen door de Gevolmachtigde Minister op de ambassade en het ambassadepersoneel.
Wij vonden het een eer om de delegatie van het OAUTH te ontmoeten en van dichtbij te zien hoe nieuwe ideeën tot stand kwamen gedurende deze tien intensieve dagen in Nederland. We waarderen het harde werk en enthousiasme van alle mensen die betrokken waren bij dit bezoek en we kijken uit naar updates over de vervolgplannen. Temitope vatte het tijdens de eindpresentatie mooi samen: “we hebben nog een lange weg te gaan, maar we moeten ergens beginnen”.