Op deze Internationale Vrouwendag besteedt IOM aandacht aan de relatie tussen gender, migratie, en klimaatverandering. Daarom stellen we je Folake Idowu-Adebayo voor. Zij nam deel aan twee Connecting Diaspora for Development (CD4D) opdrachten en heeft daarmee een grote impact gemaakt.
Folake Idowu-Adubayo is docent aan de Universiteit van Wageningen, waar ze zich specialiseert in voedselkwaliteit en design, en is onderdeel van de Nigeriaanse diaspora. Sinds 2017 woont ze in Nederland. Als vrouw in de landbouwsector is Folake Idowu-Adebayo een goed voorbeeld van iemand die vooroordelen doorbreekt. Zo maakte Folake Idowu-Adebayo een positieve impact in Nederland door studenten te inspireren én in Nigeria door de capaciteit van partnerorganisaties op te bouwen
Folake Idowu-Adebayo voltooide twee opdrachten bij partnerorganisaties in Nigeria. Tijdens deze opdrachten keek ze waar het de partnerorganisaties aan kennis ontbrak, maakte ze een werkplan en organiseerde ze trainingen voor personeel.
“Ik kon een waardevolle bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kennis en vaardigheden van hun werknemers. Ik vond het persoonlijk heel waardevol omdat ze zich bezighouden met het geven van vakinhoudelijke trainingen aan boeren, verwerkers van agrarische producten en andere betrokkenen bij de agrarische productie. Met deze kennis kunnen ze het leven van de bevolking verbeteren. Ik heb het geluk dat ik via CD4D2 mijn kennis kan delen”.
Het CD4D-project besteedt extra aandacht aan het bereiken van vrouwelijke deelnemers, waarbij ook rekening wordt gehouden met veiligheidsrisico’s voor vrouwen in het land van herkomst. Tot nu toe hebben achttien vrouwen deelgenomen aan de huidige fase van het CD4D-project in drie jaar tijd.
Vijf van hen werken in de landbouw-, water-, of infrastructuursector. De anderen zijn experts op verschillende andere gebieden: onderwijs, rechtspraak, gezondheidszorg, lokaal bestuur of de ontwikkeling van de private sector. Hun impact is groot; de CD4D-evaluatie laat zien dat maar liefst 78% van de partnerorganisaties de suggesties van de diasporaexperts hebben geimplementeerd.
Door haar positie als diaspora-expert kan Folake Udowu-Adebayo een extra waardevolle bijdrage leveren aan haar land van herkomst. “Omdat ik in Nigeria ben opgegroeid, spreek ik de lokale talen. Dit maakt het makkelijker om innovaties te introduceren en uit te leggen. En dat is precies wat de medewerkers en de gastinstellingen willen”.
Daarnaast hoopt ze dat haar impact ook na haar opdracht merkbaar blijft in Nigeria. “Het is een investering gericht op de langere termijn. De medewerkers die ik heb opgeleid zullen zich nu gaan ontwikkelen als mentoren. Via CD4D2 geeft IOM gastinstellingen de kans om te investeren in hun toekomst en om nieuwe generaties aan te moedigen en te motiveren”.
Folake Idowu-Adebayo is een goed voorbeeld van hoe migratie en een duurzame toekomst hand in hand kunnen gaan. Daarnaast is Folake Idowu-Adebayo een rolmodel voor zowel de diasporagemeenschap als de Nederlandse en Nigeriaanse bevolking. Ze is succesvol in het onderwijs, haar carrière, en draagt daarnaast bij aan ontwikkeling in haar land van herkomst. Ze is een inspiratiebron voor ons allemaal.