“In Nigeria heb ik mijn B.Agric gedaan, met een specialisatie in plantenveredeling en zaadtechnologie. In 2018 ben ik naar Nederland gekomen waar ik een MSc in Plant Sciences heb behaald aan de WUR University in Wageningen. Ik ben nu op zoek naar een baan, bij voorkeur bij een zaadveredelingsbedrijf. Terwijl ik werk zocht, zag ik op de website Connecting Diaspora de vacature voor een vrijwillige expert in tomatenzaadveredelingstechnologie bij het National Horticulture Research Institute NIHORT in Ibadan in de staat Oyo.
Ik was super enthousiast, want dit is wat ik het liefste doe: werken in mijn vakgebied en tegelijkertijd mijn kennis delen. Dat de opdracht wordt aangeboden door IOM, een intergouvernementele organisatie, vond ik erg geruststellend. CD4D2 stelt mij in staat om bij te dragen aan de ontwikkeling van mijn land. En wat heel belangrijk is: bijdragen aan duurzame ontwikkeling komt direct ten goede aan de bredere gemeenschap. Deze opdracht is een uitstekende manier om expertise terug te geven en methodieken en digitale technieken te introduceren die in de westerse wereld worden gebruikt. Ik deed mijn opdracht in het voorjaar van 2021 en kwam er al snel achter dat ik de medewerkers van het Tomatenveredelingsteam van NIHORT veel te geven heb.”
Het National Horticultural Research Institute in Ibadan is in 1975 opgericht als het landelijke onderzoeks- en demonstratiecentrum voor groenten en fruit, met steun van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) in samenwerking met de VN Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO). Babatunde werd gevraagd om te helpen bij het verbeteren van het tomatenzaadveredelingsprogramma en de productontwikkeling, om te adviseren over het verzamelen en analyseren van gegevens en om de opbrengsten te vergroten, maar ook om te adviseren over het oogsten en bewaren van zaden.
“Om bij te dragen aan hun efficiëntie en hen te leren hoe zaadveredeling in Nederland wordt gedaan, is het essentieel om diaspora te betrekken bij het delen van kennis. Onze sociaal-culturele band heeft grote impact. Oorspronkelijk kom ik uit de staat Oyo en tijdens de training ging ik al snel over van het Engels naar ons lokale dialect. Dat zorgde voor een positieve vibe en een makkelijkere omgang met elkaar. De medewerkers vonden het ineens ook makkelijker om feedback te geven. Hun enthousiasme vond ik zo motiverend. Ik begrijp waarom IOM dit project uitvoert: het delen van kennis is geen eenrichtingsverkeer – het is een manier van denken. En dat werkt twee kanten op.”